AI brengt klantbelevingen naar een next level

“Nieuwe schoenen”, laat jij de winkelrobot ietwat gehaast weten. Deze merkt dat jij geen zin hebt in smalltalk en laat je dus meteen kiezen uit vijf verschillende paren in jouw maat én in jouw stijl. Binnen vijf minuten loop je de winkel uit met de perfecte schoenen. Zo wordt ‘offline winkelen’ dankzij kunstmatige intelligentie comfortabeler dan ooit.

AI kan een brug slaan tussen virtuele en fysieke verkoopkanalen, maar om de heruitvinding van shoppen in fysieke winkels de moeite waard te maken, volstaat de filosofie van ‘brick-and-mortar 2.0’ niet meer. Merken moeten de totale winkelervaring opnieuw gaan vormgeven met AI als drijvende kracht. Maar in plaats van alleen flitsende, PR-gedreven technologie te implementeren moeten in-store-technologieën zich richten op bedrijfsprocessen, planning en strategie.

Profiteren van AI
AI richt zich in de kern op het intelligent maken van machines of het zo goed mogelijk oplossen van problemen (vergelijkbaar zoals mensen dat kunnen). Tegenwoordig is AI in staat om machines te laten leren van ervaringen, kunnen ze zich aanpassen aan nieuwe inputs en voeren ze mensachtige taken uit. Machines combineren steeds sneller gegevens met iteratieve verwerkingen en gedetailleerde algoritmen, waardoor het programma leert van patronen in de gegevens.

Maar wat betekent AI voor retailers? Ongeacht hoe groot of klein een winkel is, veel bedrijven kunnen profiteren van de integratie van AI. Het gebruik van kunstmatige intelligentie zorgt dat bedrijfseigenaren meer tijd krijgen voor andere zaken, zoals het ontwikkelen van hun algemene bedrijfsstrategie. Bovendien kan AI zelfs gedetailleerde klantpatronen en voorkeuren verzamelen, wat op de lange termijn zorgt voor beter geïnformeerde zakelijke beslissingen.

AI in de detailhandel van vandaag
Zo heeft het luxe online modewinkelplatform Farfetch een oplossing bedacht om de winkelervaring voor moderetailers te veranderen met het Store of the Future-platform. Deze verbindt online en offline kanalen met elkaar en gebruikt de gegevens om winkelervaringen te verbeteren. De Store of the Future stelt bedrijven in staat om klantgegevens te verzamelen, terwijl ze in de winkel op het internet surfen. In de paskamer kunnen klanten dankzij slimme spiegeltechnologie vragen om verschillende maten, kleuren of artikelen. Deze informatie en het koopgedrag van de klant worden vervolgens opgeslagen in de database van Farfetch. Hierdoor heeft het bedrijf later toegang tot informatie over de persoonlijke stijl van die klant, eerdere aankopen en browsegeschiedenis. Dit zorgt niet alleen voor een betere relatie tussen klant en verkoopmedewerker, maar stelt het bedrijf ook in staat om een ​​brede verzameling klantinzichten te vergaren.

Ervaringsgerichte retail
Aangezien winkels in het straatbeeld moeten opboksen tegen online shops, moet de conventionele detailhandel zich transformeren in een ‘ervaringsgerichte detailhandel’. Net zoals e-commercesites een bijzondere klantervaring bieden, moeten ook de traditionele winkels dit voorbeeld volgen. In de toekomst zullen winkeliers steeds meer geavanceerde technologie, zoals kunstmatige intelligentie, gebruiken om gepersonaliseerde aanbiedingen en boeiende omgevingen te bieden.

Blogs

Handige updates, tips en trends

Retail Recruitment anno 2023: heb jij je zaakjes op orde?

Het vinden van geschikt personeel is lastiger dan ooit. Dat merkt vooral de detailhandel. En dit geldt niet alleen voor kleine zelfstandige ondernemers, maar ook voor grote retailorganisaties. Hoe vis je het best in een nagenoeg lege vijver?

Doen! Interactie in e-mailmarketing

Er zijn tig redenen om te investeren in e-mailmarketing. Bijvoorbeeld om leads te genereren, klanten te informeren en/of producten te verkopen. Welk doel je ook nastreeft; maak je e-mailmarketing interactief!

Hulp nodig met Salesforce Marketing Cloud?

Onze experts beschikken over uitgebreide kennis van Salesforce Marketing Cloud producten om inspirerende en gepersonaliseerde digitale klantervaringen te creëren. Zij kennen alle ins en outs en kunnen voor een korte of lange tijd jouw marketingteam versterken.